Status From a Statue

Perjuangan aku, ada 'Putus Asa'. Tapi ingat, aku tak selamanya berkubur. Aku akan pasti bangkit. Dan jangan sekali kali terus memberi penolakkan, kerana aku pasti berikan satu pertembungan keras.

Nuffnag

Cari yang tidak diterjumpaan!

Loading...

Old Entry

Monday, April 4, 2011

Cara Membayar Balik Pinjaman KPTM

Sehubungan dengan perkara diatas , semua pelajar yang telah berhenti / berjaya menamatkan pengajian dengan pinjaman KPTM dikehendaki membayar semula pinjaman yang telah dibuat setelah 6 bulan menamatkan pengajian.

( Terbajet skema plak )

Jom bayar balik hutang piutang. Jangan main-main dengan hutan. Kalau mati , tak terlepas kita dengan hutang dunia. Selagi termampu , jom bayar. Dalam surat mengatakan bahawa bayaran secara ansuran sebanyak RM125 sebulan , mana mampu kan ? Kalau kerja pon gaji ciput , mana mampu. Nama pon ansuran , bayar sikit-sikit. RM50 pon jadi. Aiiikkk...RM50 pon tak mampu ? Tak taw nak cakap apa lagi !

Nak seribu daya , tak hendak seribu dalih.

Cara Termudah untuk bayar balik pinjaman KPTM bagi pelajar yang berjaya menamatkan pengajian di Peringkat SIJIL.

1) Pembayaran melalui mesin ATM Bank Islam


Pembayaran melalui mesin ATM hanya boleh dibuat di Bank Islam sahaja. Pelajar perlu mempunyai kad ATM dan akaun di Bank Islam.

  1. Masukkan kad ATM
  2. Pilih pada menu :
    • Lain-lain
    • Pembayaran bil/Yuran IPT
    • Pilih Yuran IPT
    • Pilih Akaun Pembayar
    • Masukkan nombor kad pengenalan pelajar
    • Pilih Bil (P/ IC PELAJAR)
    • Masukkan amaun yang ingin dibayar,
  3. Transaksi selesai dan ambil resit
Sila simpan resit sebagai bukti pembayaran. 

2) Pembayaran Di Kaunter BIMB 

  1. Peminjam boleh membuat bayaran di semua kaunter cawangan BIMB dengan melengkapkan Borang Slip Pembayaran Bil seperti berikut:

2. Sila lengkapkan maklumat berikut di borang tersebut:
    (i)Nama pelajar sahaja (nama penjamin,adik-beradik atau selain nama pelajar tidak akan diterima)
    (ii) Nombor Kad Pengenalan pelajar sahaja
    (iii)Penerima Bayaran : KETUA SETIAUSAHA KEMENTERIAN PENGAJIAN TINGGI
    (iv)Jenis Bayaran : BAYARAN BALIK PINJAMAN PELAJARAN KPT - TUNAI / DEBIT AKAUN
    Tentukan sama ada bayaran dibuat dalam bentuk tunai atau debit akaun
    (v)Jumlah bayaran (RM) sama ada tunai atau debit akaun mengikut jadual pembayaran.
     
  1. Setiap transaksi akan dikenakan caj perkhidmatan sebanyak RM 0.50 sen
  2. Sila simpan salinan pendua Borang Slip Pembayaran Bil yang akan dikembalikan oleh pihak bank sebagai bukti pembayaran


Mudah ajeeeeee ! Ni 2 cara yang mudah yang terpilih , selebihnya boleh terus tengok kat link ni :



Menurut Ibnu Hajar, sengaja melengah-lengahkan pembayaran hutang
dalam keadaan berkemampuan itu adalah melakukan dosa besar.

11 comments:

shezwan said...

owh.. wokey2.. nnti aku byr.. arigatou^_^

shuqq said...

kalo xd kad atm xleh ek....kad bank islam.

Mujahadah said...

shezwan > hang x abeh ngaji lagi kan...hahah

Mujahadah said...

shuqq > rasanya kena ada. sbb mJ buat guna kad...

Anonymous said...

the age of 96 after a brief illness. LaLanne had said more than [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant[/url] their hands but should be careful not to go over 21. Any player [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant boots[/url] in digital design. He is responsible for the website user [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]NFL Jerseys outlet[/url] to crease the paper, try to do it in a section where there will
time to leave. Growing younger isnt about living forever its [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]MBT shoes sale[/url] little, you will notice that there is no doubt that Jack Canfield [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]Cheap MBT shoes[/url] you in working with homeschool legal cases? David: I hate to see [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]Cheap MBT shoes[/url] 7 years discovering and practicing these steps and have
Casanova to the core, Black Jack was infamous for his lascivious [url=http://www.designwales.org/nfl-outlet.htm]Nike NFL Jerseys[/url] of bringing home the casino experience. Finding a business that [url=http://www.designwales.org/mbt-outlet.htm]Cheap MBT shoes[/url] desperate attempt to curtail his addiction to sugar and relieve [url=http://www.designwales.org/isabel-marant-outlet.htm]Isabel Marant Shoes[/url] then to the 20th century, the game spread across the globe. In

FARAH DIANA said...

Kad bank sy dah xleh guna laa,cara online ka xleh ka??

FARAH DIANA said...

Kad bank sy dah xleh guna laa,cara online ka xleh ka??

Mujahadah said...

setakat ni x pernah try online. semua pakai card je. try p bank siapkan kad. ^^

Anonymous said...

Byar melalui kaunter bimb pun blh kan?

Anonymous said...

Bro...yg plih bil tu kena plih yg mana satu??...sbb sya time plih bil tu ade kluar 4 plihan...

Mujahadah said...

ikut kaunter lagi senang.. nnt diorang akan masukkan siap semua detail yg x lengkap...

yang pilih bil, amek yg kena masukkan IC pelajar. saya dah lupa sebab sebelum ni dah start bayar guna MAYBANK2U :)